ÅRHUS BYS HISTORIE
Historien er altid aktuel - i bedste fald lærer vi af den - men er om alle omstændigheder vigtig for at forholde sig til nutidens udfordringer, også når det gælder planer for store ændringer i vores by.
I de følgende foredrag søger jeg at indfange historien både tematisk og kronologisk.


Frederiksgade. jpg
Gader og strøgkvarterer i Århus før og nu

Med de historiske syvmilestøvler på skal vi se på de sidste 200-300 års indflydelse på byens udseende, med udgangspunkt i kendte strøgkvarterer i byen. Store forandringer er der tale om og baggrunden og årsagerne til disse er forskellige – vi dykker ned i dem. I særlig grad er Århus blevet forskånet for de helt store ”ødelæggelser”, hvilket betyder at man stadig kan fornemme det helt gamle Århus, når man vandrer rundt i centrum. Både tilfældigheder og politisk fremsynethed er baggrunden for dette, for planerne var engang helt anderledes.
Men først og fremmest skal vi se billeder fra det gamle Århus og skabe dialog om det vi sammen betragter.


arh-olufavis1896


Torve og markedsliv

Tidligere var torvehandlen af stor betydning, for det var her alle dagligvarer skulle købes ind. Markedsdagene var et tilløbstykke for århusianerne: Hestemarkeder på Store Torv og ikke mindst det årlige Sct. Olufmarked.
A-EuropCa53


Århus havns historie

Havnens udvikling fra vikingetidens spæde havneanlæg i åen ved Immervad til nutidens moderne havneanlæg. Desuden fortælles om de store arbejdspladser på havnen og om havnearbejdernes hverdag gennem tiderne.

Variete. jpg


De gamle morskabsteatre.

De gamle varietéteatre i Århus i det forrige århundrede, revyerne i Kasionoteatret i Rosenkrantzgade og Vennelyst.

Århus Teater

Teaterliv i Århus gennem 200 år.

Vi følger byens teaterliv et par århundrede tilbage i tiden og ser på de gamle lokaliteter og de førende teaterpersonligheder fra dengang.

Gammelt århusprospekt


Århus fra ca. 1850 til 1900.

Købmandsgade, strøgkvarterer og borgerboliger. Med udgangspunkt i de kendte gader og huse i Århus tegnes et spændende rids af byens historie fra ca. 1850 til i dag. Hvad har forårsaget denne voldsomme udvikling?

Rosen_Landsudstillingen_aarhus_1909

Århus ca. 1900 til 1950
Landsudstillingen i 1909 markerer Århus’ status som landets næststørste by. Voksende indbyggertal giver boligproblemer. Jernbanenet og havn udvides konstant.

b775100_CD0042_020771-30226-print

Århus ca. 1950 til 1980
Bilernes præg på byens udvikling. Nygade – engang ”Danmarks ondeste gade”. Gamle arbejderkvarterer moderniseres og gøres mondæne. Byen, købstaden, sprænger sine rammer og grænserne udvides. Gadeliv og butiksdød.